Curat- murdar, despre mintea noastra

Despre iluzii putem sa vorbim la nesfarsit. Ne facem iluzii din gesturile celorlalti si din visele noastre. Dar cate din iluziile astea, fac parte din realitatea noastra? si ce este de fapt realitatea noastra, decat o oglinda, in care ne vedem prin gesturile si faptele pe care le facem catre aproapele nostru si care vin ca un boomerang spre noi? In el se oglindesc toate gandurile noastre si toate intentiile pline de bine sau de rau, dupa caz.

Atunci cand ne luptam cu gandurile noastre, ar fi bine sa nu le dam importanta prea mare si sa constientizam, ca noi nu suntem mintea , nici gandurile , care ne sugruma puritatea sufletului, ci suntem constiinta de dincolo de ele. Sa le lasam pe ele sa vina in vizita si apoi sa plece, asa cum au venit. Nu ne trebuie scoala prea multa pentru asta. Nu facem parte, nici din triada sfintilor, care se luptau cu gandurile, ca cu niste lei fiorosi, dar fiecare dintre noi, avem o lupta de dus, in mintea noastra. Multi dintre noi, traim cu iluzia ca gandurile noastre, sunt ceea ce suntem noi, ceea ce este cu totul fals. Un calugar, spunea o data, ca  asa cum vin gandurile, ele si pleaca, daca nu le bagam in seama. Si vom fi ca o cetate, care este vizitata, de diversi musafiri, dar care nu lasa urme inauntrul ei.

Parintele Paisie Aghioritul, spunea ca nu trebuie sa fim scolastici in gandire, adica sa incepem sa filozofam cu gandurile, caci ele de-abia asteapta  sa filozofam si pe un om intreg la cap, il netrebnicesc asemenea ganduri. Adica se incepe o filosofie, in capul nostru, mai ceva ca in scoala lui Aristotel, care nu se mai opreste si care duce pana la nebunie. Cel mai bine este sa ne lasam in voia lui Dumnezeu si ceea ce nu putem noi hotari, sa lasam pe Dumnezeu sa hotarasca.

Autor: ialinascrie

All of me loves all of you ... with words and pepperment.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.