Consumul redus de energie si Verdele ecologiei

Eficientizarea energetica a locuintei, este o problema de cand cu descoperirile noi, in energetica  si de cand cu toata povestea de consum energetic din lume! Apro-pos! Stiati ca pe data de 20 martie, a fost Ora pamantului? in care,pentru doua ore, de la 8.30 la 10.30, pe toata Terra, cine a vrut si a avut niscaiva bunavointa, a oprit lumina, pentru  a reduce consumul de energie electrica? Totusi in alta ordine de idei,  Natasa, o prietena venita din Republica Moldova, s-a ocupat cu renovarea unei gradinite, visul ei de o viata! Ea  a visat toata adolescenta si acum, maturitatea, sa-si deschida propria gradinita particulara, unde sa forfote fluturasii de copii si sa le ofere educatia incepatoare si formarea lor ca scolari. Aici intervine tema bine cunoscuta, de a eficientiza consumul energetic si de a reduce consumul, cu tot ce implica el, in noua locatie. Astfel, prietenul ei, Marius, care este expert in certificare energetica si care putea sa ii dea un certificat energetic pret, s-a implicat foarte mult in acest amplu proiect. Intai , Marius, a sfatuit-o sa inceapa cu izolarea cladirii, pentru consumul cat mai mic de energie pentru incalzirea  cladirii. Apoi, miscarea a doua: ii trebuia un certificat energetic ieftin! adica prin intermediul lui, trebuia sa obtina un certificat energetic de clasa A, care indica cel mai mic consum de energie, spre deosebire de certificatul energetic G, care indica cel mai mare consum de energie. S-a pus problema si de termografie, prin care se obtin informatii superioare certificatului energetic,indentificandu-se zonele cu pierderi de caldura, sau cu infiltratii ridicate de aer. Astfel se realizeaza o scanare termica a cladirilor cu un aparat de termoviziune, inregistrandu- se radiatiile infrarosii, determinandu-se distributia temperaturilor.

Astfel, s-a apucat de treaba, Marius, cu expertii de la Enermed Impex Srl , care au si situl http://www.avizez.ro, pe care i l-au recomandat si Natasei, pentru a se informa si a alege ofertele cele mai bune, pentru constructia cladirii. Astfel, Natasa, impreuna cu colega ei de facultate, adica cu „moi” in persoana, ne-am apucat de facut alegeri , zic eu, cat mai inspirate si cat mai elaborate. Ea care este o Balanta in zodiac si care pune in doua talere, toate informatiile,  a hotarat sa puna cat mai repede termopane si sa izoleze cladirea din Bucuresti, de pe Calea Secuilor. Apoi, eu mi-am adus contributia la planul maret al Natasei, cu diferite electronice, care de care mai economicoase si cu diverse sfaturi: daca leptopurile ar sta mai putin in priza, atat timp cat sunt incarcate, atunci s-ar economisi mai multa energie! Daca se vor folosi becuri ecologice, atunci automat, s-ar consuma , draga Natasa, mai putina energie!

si tot asa pana la punctul de referinta, in care si mancarea micutilor, se putea aduce de la o firma cu mancare bio, caci ce  este mai important, decat crearea unei  bune administrari si implicit,a unei alimentatii bune a copiilor din gradinita? Draga , Natasa, toate se leaga intre ele: consumul minim energetic,  va ajuta si economia , spusei eu, care sunt o ecologista convinsa si pentru care ” greeenul” si  toata natura , imi este sfanta! Chiar propun sa ii invatam pe micuti de mici, ce inseamna ecologia, reciclarea si respectarea Mamei Pamant, din care ne-am  nasut toti si in care vom trai, pe toata perioada vietii! Unde mai pui, ca in Africa, datorita consumului excesiv din tarile capitaliste si a  risipei planetare, tot noi, ne facem vinovati de infometarea, unor popoare nefericite si mai putin norocoase ca noi! Asa este a spus si Natasa! Voi cauta sa implementez in gradinita mea, respectul si educatia pentru Mama Natura, voi invata copiii de mici sa fie ecologisti si ii voi invata ca e bine sa reciclam  lucrurile ramase in urma noastra! si atunci, Mama Natura ne va multumi si vom face fericiti pe mai multi oameni, prin disciplina noastra de ” GREEN people”!

Asa ca NU EZITATI si fiti -ECO!

Acest articol a fost scris pentru Spring Superblog 2016!

 

 

 

 

Autor: ialinascrie

All of me loves all of you ... with words and pepperment.

Un gând despre „Consumul redus de energie si Verdele ecologiei”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.