Toti intr-o barca

FFEboxVoi vorbi acum, despre multiculturalitatea Europei, asa cum se vede in cinematograful european. Ca sa dam o definitie a multiculturalitatii, ea suna cam asa:  este însumarea mai multor caracteristici, credinţe, convingeri şi orientări ale indivizilor, într-un spaţiu relativ restrâns, care se află sub protecţia guvernelor şi a organizaţiilor internaţionale.  Aici se impletesc limbile straine, cu limbajul de lemn, folosit de scenaristi in filme, expresii mai dure, dupa caz, pe care le vedem raspandite, mai ales in filmele europene, care pentru Festivalurile de filme, sunt o aparitie exotica.. Exotice sunt si filmele romanesti, care au intotdeauna o istorie turbulenta a tarisoarei noastre in spate, si de la mic la mare, fiecare personaj este o reprezentare a trairilor din spatiul nostru geografic. Acum, ce sa va zic? In cinematografele din Romania, suntem obisnuiti cu Hollywoodul si cu viata sa, de pe ecrane. La Festivalul Filmului European, intalnim o diversitate de filme, care reprezinta Taj Mahalul cinematografiei Europei. E, acum avem pe marile ecrane, povesti shekspiriene si povesti regizate, intr-o forma culturala de mare arta! Avem arta cinematografica  la micul dejun, arta cinematografica la pranz si la cina! „Omul nu poate supravietui, daca nu ii spui povesti”, spunea un mare scriitor.

Multiculturalitatea influenteaza viata oamenilor, modeleaza si adanceste  sentimentul profund uman, al iubirii si al valorilor umane, care sunt general valabile.  Motiveaza oamenii si raspandeste frumosul. Daca odata am fost elevi si totul era bine pus la punct in viata noatra si cat se poate de clar, acum suntem prinsi in viata reala, mai mult, facem parte dintr-o comunitate. Si valoarea comunitatii, este data si de cultura pe care o rapandesc filmele. Asa ca tuturor ne place aceasta forma de arta, prin care lumea de pe toate continentele este la unison: viata este viata peste tot, dar are nuante diverse. Filmele au unit comunitati, au dus mesaje mai departe din istoria recenta, sau au rulat intamplari care au marcat o intreaga tara. S-au arhivat pe peliculele cinematografice, destine de tari , greutati marunte ale oamenilor de rand si ale oamenilor mari, au rulat faptele mari si mici, razboaie, atrocitati, vise implinite si transformate in realitate!

Anul asta se implinesc 20 de ani de la primul Festival al Filmului European in care intalnim o diversitate neasteptata a intregii palete de multiculturalitate, a cinematografiei europeane: savuroasă și neașteptată, asemeni unui bufet suedez cu bucătărie mediteraneană, nordică și slavă, asamblat cu rafinament franțuzesc, pragmatism german, stil danez și sobrietate britanică.  Festivalul al Filmului European, are loc in perioada 5-29 mai 2016  si participa majoritatea tarilor europene.

Sa dam drumul peliculelor din salile de cinematografe si sa savuram, cum am simtit eu dintotdeauna, cand m-am aflat intr-o sala de cinema, la inceputul unui film, -libertatea! Da, pentru doua ore, simt ca sunt un om liber! liber de prejudecati, de resentimente si de mine! sunt un om liber deasemenea, ca in tara mea, pot vedea filme, care pe vremea lui Ceausescu, erau interzise!

Sa ruleze filmele!

 

 

 

 

 

 

Autor: ialinascrie

All of me loves all of you ... with words and pepperment.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.