Like pentru Rona Hartner

 

 

Carismatica, exuberanta, frumoasa, cocheteaza cu aventura credintei, pe care o transpune in muzica pe care o canta cu pasiune, nebunie, pofta de viata si un tonus ce aduce a nebunie de  tiganci din satra (care danseaza pana la epuizare, apoi cuceresc tot  auditoriul prin libertatea in exprimare si fatalitatea frumusetei lor). Ati ghicit despre cine este vorba? Despre Rona Hartner– actrita de marca care traieste in Franta si care mie imi da senzatia de o Edith Piaf a Romaniei, amestecata cu extaz si inconstienta femeii care se stie frumoasa in orice ipostaza. Mai este   plina de viata , volubila, flexibila si extrem de talentata si as lua-o acasa ca sa imi dea si mie niste lectii de viata, pentru ca e misto!

Mie mi se pare ca Rona Hartner a crezut atat de tare in talentul ei, incat si-a trait visul intr-o increngatura frumoasa de frumusete salbatica si talent cu carul. Ea a ramas un cal salbatic, pe care viata nu a schimbat-o in femeia care cedeaza greutatilor si rutinei vietii, pentru ca are o personalitate atat de puternica si complexa, incat pur si simplu domina viata!

Urmaream o emisiune cu Rona, in care ea povestea cum statea si se ruga ore intregi,  intr-o catedrala din Paris, iar la un moment dat, chiar a batut-o gandul sa intre in randul calugaritelor. Fascinanta viata, nu? Citeam undeva ca un ierarh spunea ca are de ales: ori devine cel mai mare pacatos, ori devine un mare sfant. Cred ca este si cazul Ronei, numai ca ea a reusit sa impace nebunia calului salbatic, pe care cred ca  nu  poate pune nimeni capastrul si ardoarea credintei, traita in mijlocul unei tari profane, in  care   Dumnezeu nu mai exista si a fost scos din rutina vietii. De fapt, Dumnezeu isi are alesii Sai, pretutindeni!

Rona este un vulcan de veselie, un taifun, o forta prin care s-a impus in lumea mondena, dar mie mi se pare o legenda. A stiut cum sa manevreze ca o mare actrita si un mare caracter, situatiile in favoarea ei ( stiti episodul in care Vadim Tudor a acuzat-o ca a fost amanta lui Emil Constantinescu)! Frate, eu la emisiunea aia nu am vazut decat o femeie tanara care a avut o demnitate  de care nu era vrednic nici Vadim insusi si cred ca demnitatea asta, m-a caracterizat si pe mine de-a lungul vietii si cred cu adevarat, ca nu exista compromis in problema asta! Asa trebuie sa fie o femeie, fie ea si romanca! Bravo Rona!

Rezonez cu ea ca sora de credinta- si aici cei care vorbesc cu Dumnezeu stiu ce insemana lucrul asta-  apoi rezonez in demnitate, in faptul de a fi cu un pas inaintea celorlalti, de a- ti domina viata si de a lua partea harsimatica din ea. Cred ca asta este atuul ei! Faptul ca vede minunile pretutindeni si domina insasi forta vietii, cu toate supararile, intrigile, scandalurile si rutina  care omoara tot ce este viu si frumos in noi.  Rona a luat harul din rugaciune si s-a formatat ca o actrita care isi exprima exuberanta si pofta fantastica  de viata, prin forta personala.

Mi-am propus sa scriu un articol despre Rona Hartner, pentru ca mi se pare ca a avut o ascensiune de exceptie si ca a meritat-o din plin! Cu siguranta, in spatele zambetului ei stau mii de ore de munca, dar sa stiti ca Rona este exceptia de la spiritul romanesc, care este fatalist, subred si care intr-un final se plafoneaza si se face una cu masa de oameni, pentru ca a incetat sa lupte si sa vada frumusetea si harul dumnezeiesc din sine si din ceilalti. Ei, da! Rona  este exceptia de la regula, care arata  ca exista o personalitate a Romaniei careia  nu i-a pasat de „gura lumii”  si a gasit puterea, forta si talentul, numai in ea insasi!

Felicitari, Rona  Hartner!

Autor: ialinascrie

All of me loves all of you ... with words and pepperment.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.