Odihna lui Moromete

 

 

images (61)

 

Conturul pajistilor de la tara, deseneaza un cimitir de frunze moarte. E liniste rastalmacita  de  taranii care nu mai sunt Moromete, ci sunt niste suflete ratacite si abandonate intre dealuri si paduri, intre final de lume si sat. Nu le pasa nimanui de ei, nu da nimeni pe ei, nici doi bani!

Nici linistea casei nu mai este liniste. Painea care a avut de multe ori gustul amar al pribegiei, are grau ce a crescut ca din intamplare. Totul in satul asta, este o intamplare. Un proverb si o zicere, dar zicere amara, din suflete rascolite de dor si de vieti pierdute. Granele nu mai sunt pe camp, iar fetele sunt tot triste, tot infasurate intr-o aura de gri si asteapta o sarbatoare.

E seara. Chinul noptii incepe cand cainii incep sa urle si spre dimineata, cucosii canta in ograda saraca.

Din sat au plecat multi in pribegie si au ramas doar batranii uitati. Si a ramas ura…ura de viata a celor tineri, cativa la numar, care urau tot : semenii, pamantul, sapa si saracia.

Peste Moromete nu a trecut nimeni. S-a dus si a facut politica la adunarea din sat si apoi, a ramas cu gandurile lui. Nu putea sa il contrazica nimeni, pentru ca era ca un Oracol al satului. Avea ceea ce se cheama al saptelea simt si fiecare idee era o rastalmacire de pret a mersului timpurilor si a vietii. Si fiecare pas era cu rost si fiecare cuvant avea un rost. Inca se mai aude un Moromete prin sat- si atunci cand omul ramane cu gandurile lui, este salvat de la pieirea  sufletului!

Autor: ialinascrie

All of me loves all of you ... with words and pepperment.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.