Clasicul nu moare niciodată

k-239-tablou-femeie-la-pian

Fiindcă nu este vară, este toamnă. Azi a plouat ca în Papua Guinee și peste lume s-au așternut vibrațiile unui anotimp tembel. Până la vara viitoare avem de înotat prin ploi, mări și de scris scrisori către prieteni virtuali. Picturile rupestre de pe pereții blocurilor sunt pictate in cenușiu, atmosfera fiind încărcată de grele pătimiri omenești.

Au trecut aproape doua luni. Telefonul vibra la mesajele ce soseau unul după altul pe ecranul de sticlă și Africa era totuși o țară îndepărtată. Acolo în safari se întâmplau multe, printre care era și oficierea unei logodne dintre Camilla și William. S-au gândit la Africa, tocmai când se ținuse prea mult discursul cu „let’s celebrate, honey!”. Camilla se hotărâse peste noapte ca nu mai mergea nimic în țară și că vrea să mintă frumos, dar nu mai poate minți.

Se mințise ani de zile pe ea însăși, că totul este ok, dar nu era. Leasingul la mașină era două treimi din salariul ei și așa că situația nu mai putea continua în ritmul ăsta. William era prietenul ei care fusese salvat de virusul ucigător al celebrității, ceea ce era un câștig pentru omenire. Nimeni nu cere ajutorul, dacă nu are nevoie de el…îi spuse Camilla. Si mâna ei i se plimbă pe omoplatul lucios, adâncind senzația că este sfârșitul lumii. Era cu certitudine sfârșitul lumii, de vreo 20 de ani era.

Moartea unui copil nu se poate ierta nici în viața asta, nici în viața viitoare. Unde au dispărut toți oamenii care nu mai erau? Unde s-au dus? Ce o facea pe Camilla să fie împăcată, deși știa că sfârșitul lumii stătea după colț, așteptând un semn ca să se declanșeze? Vidul lăsat de moartea fratelui nu putea fi acoperit cu nimic, dar începuse să se obișnuiască cu asta. Ce nu te omoară, te face mai puternic…pe când William avea un zâmbet de copil, ceea ce o făcea să uite ce a vrut să spună.

Odinioară Camilla vroia să fugă. Departe. Acolo unde libertatea nu era o promisiune deșartă, unde era liberă să se plimbe pe străzi de nebună, fără să o întrebe cineva câți ani de căsnicie are și unde îi este bărbatul. Vroia să fugă – de ea, de el, de ei… Cancerul societății era vătămător pentru o ființă care  se cunoștea pe sine mai mult decât ai fi putut crede, la o primă vedere. Ce era în viața ei incert? Planuri de viață contradictorii? Conflictele între generații? Fuga de iubirea autentică, fuga de real? Adevăruri spuse răspicat, cu frica de reacția celui din fața ei? Însingurarea sau singurătatea în doi? Minciuni, evadări, viață cu sacrificii? Erori voite și manipulări care tăiau  turta în două? Filmele care își găseau locul, fără ca să facă parte din filmul ei? Adevăruri atinse doar razant, care erau doar un ghid lesne de înțeles pentru cine vroia să priceapă? Calatoriile amânate și ușile închise înainte de a se deschide, erau clar, o voință a destinului de a-i spune- nu acum! mai așteaptă!

Între timp, erau zâmbetele fără prihană a celor ce mai aveau un strop de bunăvoință în lumea asta tembelă, în care osânda era un plan ce trebuia dus la îndeplinire. Scopuri ascunse? pe toate Camilla le ignora ca pe niște gunoaie, pentru că asta și erau- gunoaie.

Camilla se așeză în balansoarul de pe terasă, își aprinse o țigară și începu să fredoneze o melodie- cânta ceva din Cesaria Evora. Asta o făcea să uite de toate, ca și cum nu ar fi fost nimic pe lumea asta. Besame mucho, come fuere la ultima ve… și începu să plangă la finalul versului.

Urma ziua de luni. Zi detestată de majoritatea prietenilor ei și totuși urma să trimită scrisori de binefacere și să facă acte de caritate pentru Africa. Era fericită. Nu își mai amintea de acele care i-au străpuns mâna, nici de veșnicele contradicții pe care ceilalți le aveau. Fețele oamenilor și înșiși oamenii, erau niște tablouri, care într-o bună zi vor fi spălate de râuri… atunci li se vor scurge toate culorile și aceste tablouri vor dispărea…Nu- și mai amintea decât sunetul sacadat dar liniștitor al ploii și faptul că într-un viitor apropiat, va călări elefanți în Africa, alături de omul iubit.

 

 

 

Autor: ialinascrie

All of me loves all of you ... with words and pepperment.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.