Nevoia de simplitate

În viața zilelor noastre simțim nevoia din ce în ce mai mult, să ne reconectăm cu sinele nostru, cu divinul și cu Iisusul din noi. Și acesta este un drum pe care putem merge, indiferent de condițiile exterioare.

Totul este desăvârșit, dacă alegem să fie desăvârșit. Chiar noi suntem plini de lumină, dacă alegem să vedem lumina din noi  și să ne curățim oglinda sufletului. Reconectarea cu sinele superior o putem face conștient, prin metode mai mult sau mai puțin tradiționale. Putem să ne conectăm  cu divinitatea, prin controlul gândurilor, prin metoda spirituală ortodoxă. Rugăciunea și compasiunea, nu au speriat niciodată pe nimeni, vă asigur. Nici măcar Vestul nu a fost speriat de așa lucruri subtile. Dar pentru că trăim aici pe pământul acestei țărișoare balcanice, trebuie să apelăm la metodele de spiritualitate de aici, adică la Ortodoxie. Simte, pipăie, simte nemurirea din icoane, din lemn, din tine. Apoi fă-ți semnul crucii, iubește cu sufletul și cu gândul. Nu îți răsuci mintea pe bigudiuri, nu cobi. Este plină lumea de așa ceva. Sfințește apa pe care o bei cu o rugăciune. Sfințește- ți copilul cu o mângâiere. Râzi la oameni, la soare. Iubește. Iartă, Speră, apoi ia-o de la capăt. Priveghează să nu te pierzi. Participă la slujbe. Fii emoție. Fii pod de bucurie. Fii original în toate și totuși prezent în tradiții și în viața cetății. Iubește cu mâinile, cu buzele ce sărută icoanele. Fii un răsărit, o icoană . Icoana nu are nevoie de definiții. Viața nu are nevoie de definiții, Doar este. Acum, aici. Și numele ei  este acum, aici. Restul sunt culori ce crapă întunericul.

cunoastelumea.ro

Respingerea întunericului este în fiecare din noi. Oglinda este mai puternică decât opacul. Și credința mai vie decât definițiile. Atunci totul are un sens. Totul capătă contur, așa cum pe o foaie, lumina cade prin culori. Este simplu, atât de simplu, încât ne place să complicăm lucrurile prea mult. Dar nu te pierde. Și dacă te-ai pierdut, ai să te regăsești acolo, unde te-ai lăsat. În culoare și în oglinzi.

Prin diferite situații de viață, ne putem redescoperi, acceptând ceea ce nu știm că suntem. Există o infinitate de posibilități de a  autocunoaștere, și o pleiadă largă de motive ca să o facem. Cel mai bine, zic eu, ne putem cunoaște prin ceilalți și prin oglinda pe care o oglindim în viața celorlalți. Se spune că nu atragi nici o situație, fără ca ceva din tine să nu vibreze și să nu se asemene cu acea situație, sau rol pe care îl joci. Dacă întâlnim persoane furioase, ceva din  noi a creat în celălalt, sentimentele de furie, pe care le manifestă față de noi. De asemenea bucuria și toleranța, sunt cea mai bună metodă de a rupe acest șir karmic de necazuri.

Simplitatea constă în acceptare, în frumusețea iertării, compasiunii și în gesturile frumoase prin care ne manifestăm rolul de salvatori ai acestei lumi, pe care toți îl avem. Citeam în niște cărți de Lazarev că noi ne supunem legilor universului. Și cum am călcat aceste legi, suntem sancționați prin necazuri, sau chiar prin moarte. Totuși eu nu sunt de acord în totalitate cu Lazarev, pentru că fiecare om are destinul său și are posibilitatea să își schimbe destinul în funcție de iertarea și faptele bune pe care le face. Deci să nu luăm totul atât de matematic. Viața este frumoasă, când noi ne-o facem frumoasă. Când alegem să bem un ceai, în loc să ne plângem de milă. Când alegem să acționăm , fie și cu ritmul unei broaște țestoase… Mai bine este un pas mic într-un an, decât deloc. Ideea este că suntem aici și asta este tot ce contează. Dincolo de matematică și de legi, prezența noastră este cea care contează și face diferența. Să fim buni, să iertăm, să cunoaștem , să fim minimaliști. Și să acceptăm că nu putem schimba ceea ce nu poate fi schimbat. Că nu putem lustrui o situație, dacă ea este dată în așa fel, ca să ne scape de alte rele mai mari, pe care poate nu le știm.

O perioadă din viața noastră, poate a fost plină de rutină, de blocaje, sau de diferite probleme. Totul ți se părea că stă pe loc. Că nu mișcă, indiferent cum acționai. Acea situație ți-a fost dată ca să speli niște greșeli, niște neajunsuri. Să lustruiești, să îți faci provizii la drum lung. Și să înveți să accepți, apoi să înveți că nu ești atotputernic. Că deși suntem lăsați de bunul Dumnezeu creatori pe pământ, că suntem unicele ființe de pe pământ care gândesc și își imaginează lucruri, totuși este un Dumnezeu de-asupra care le orânduiește pe toate. Ți-au mai fost date acele situații ca să înveți să apreciezi bucuriile și darurile atunci când o să le ai. Cum spunea scriitorul Haruki Murakami – Avem nevoie și de o cantitate de lucruri mici, imperfecte în viața noastră, pentru că altfel viața și-ar pierde până și imperfecțiunea din ea.

Apoi ți-au fost date situațiile ca să te trezești, să guști ceea ce nu ai gustat și să mergi la următorul nivel. Dacă stăm să ne gândim după ierarhiile îngerești, totul este pe pământ în ordine ierarhică- Precum în Cer, așa și pe pământ. Așa că trebuie să respectăm și ordinea ierarhică din lumea noastră. Întotdeauna ucenicul va învăța de la maestru, deși sunt situații, cum spunea Osho, în care maestrul devine învățăcelul ucenicului. Ucenicul ajunge să îl depășească pe maestru. Și asta pentru că forma se confundă cu fondul și ucenicul a învățat tot ce se putea învăța.

Iisus nu a scris nici o carte, dar a fost Învățătorul mulțimilor. Nu avea rang de preot, dar învăța cu cuvânt puternic, preoții de la templu. Făcea minuni cu putere pentru că era Mântuitorul, care avea puterea să ierte păcatele.

Nu sunt de acord cu acei care cred, dar ascund adevărul, deci sunt neutri. Ca să fii neutru, trebuie să îți permiți luxul ăsta. Este și ăsta un nivel de evoluție, pe care puțini care practică neutralitatea, îl au. Adică, ceea ce este în interior, vorbește pentru tine și se manifestă prin prezența ta, mai puternic decât dacă ai vorbi. Atât. Atunci, poți să fii neutru și numai atunci. În restul, jucați-vă rolurile pe care le aveți în viață, dar aveți grijă să le jucați bine, cu bucurie, cu dedicație și să fie bune pe cât este și Dumnezeu de bun. Nu lăsați să treacă o situație pe lângă voi, care v-ar putea salva de la rutină și de la plafonare. Și care v-ar putea schimba cu totul spectrul în care vedeți lumea, atât pe voi, cât și pe ceilalți.

Haideți, să fim bine!

Autor: ialinascrie

All of me loves all of you ... with words and pepperment.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.